Donderdag 30 mei is het Hemelvaartsdag. Aanleiding om hemelsblauwe bloemen eens in het zonnetje te zetten. Heel veel mensen hebben blauw als lievelingskleur. Blauw heeft een koel, rustgevend effect, maar kan ook melancholisch stemmen – denk aan de uitdrukking ‘de blues hebben’.
Optisch heeft het een wijkende werking; iets blauws dringt zich niet aan je op, maar lijkt zich juist van je af te keren. Door blauwe bloemen achter in of aan de randen van je tuin toe te passen lijkt deze groter.
Écht blauw vind je eigenlijk maar zelden in de natuur. De tint neigt vaak naar paars, omdat er ook wat rood in zit. Bovendien ligt het letterlijk aan je ogen of je iets als paars, paarsblauw of lila ziet. Zo noemt de een de bloemaren van de lavendel blauw, terwijl de ander ervan overtuigd is dat ze paars of lila zijn.
Top 10 hemelsblauwe bloemen
- Het tweejarige vergeet-me-nietje bloeit volop in het vroege voorjaar en zaait zichzelf rijkelijk uit. Tegenwoordig kun je trouwens ook witte en roze vergeet-me-nietjes kopen. Minder bekend, maar niet minder blauw zijn de bloemen van de vaste Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera). Deze bloeit van april tot juni, wordt zo’n 40 centimeter hoog, heeft mooi groen of grijzig, hartvormig blad en staat het liefst in de halfschaduw. Heel populair is Brunnera macrophylla ‘Jack Frost’, vanwege het mooie zilvergrijze blad.
- De eenjarige blauwe lobelia, die je nu volop in ons tuincentrum in Den Helder vindt en eindeloos lang bloeit. Heel leuk in potten en hangmanden.
- Blauwe smeerwortel (Symphytum azureum) bloeit in het voorjaar met hemelsblauwe bloemen en wordt zo’n 60 centimeter hoog. Hij houdt van zon of halfschaduw en een licht vochtige grond.
- Loodkruid (Ceratostigma plumbaginoides) is een dankbare, want sterke vaste plant van zo’n 30 centimeter hoog die je als bodembedekker toepast. Het staat graag op een zonnige, droge plek, maar doet het ook in (half)schaduw. Loodkruid heeft mooi, lichtgroen blad en bloeit van juli tot oktober met kleine knalblauwe bloemen.
- Wie houdt er nu niet van korenbloemen? Je kunt de eenjarige, wilde korenbloem nu zaaien. Er is ook een vaste korenbloem, de Centaurea montana. Deze wordt circa 50 centimeter hoog en bloeit in juni-juli. Als je de uitgebloeide bloemen wegknipt kan hij nog een keer gaan bloeien. Korenbloemen houden van zon en arme, schrale grond.
- Juffertje-in-het-groen (Nigella damascena) is een sierlijke, fragiele eenjarige die je makkelijk kunt zaaien, ook nog in mei en juni, want hij kiemt en groeit snel. Tussen het fijne, geveerde blad verschijnen helderblauwe bloemen waar ook bijen en hommels dol op zijn. Daarna vormen zich heel mooie zaaddozen, die vaak worden toegepast in boeketten, en waaruit je makkelijk voor volgend jaar weer zaden kunt oogsten. Het juffertje houdt van zon en wordt zo’n 50 centimeter hoog.
- Mannentrouw (Plumbago auriculata) is vorstgevoelig, dus plant deze klimmer met trossen hemelsblauwe bloemen van juni tot oktober in een grote bak of kuip zodat je hem vorstvrij kunt laten overwinteren. Hij kan circa 150 centimeter hoog worden, dus kan wel wat ondersteuning en opbinden gebruiken, maar hij is er ook op stam. De Plumbago houdt van een zonnige plek en voldoende water. Er is ook een witbloeiende mannentrouw.
- Stermaagdenpalm (Amsonia) is een redelijk onbekende plant die in juni en juli bloeit met stervormige lichtblauwe bloemen aan stelen van 80 tot 100 centimeter hoog. Hij gedijt in zon en halfschaduw en voedzame grond.
- Het eenjarige komkommerkruid (Borago) kun je voorlopig nog prima zaaien. Het krijgt prachtige stervormige felblauwe bloempjes, die ook bijen en hommels aantrekken. En je kunt het nog eten ook! Zowel het jonge blad als de bloempjes zijn lekker en mooi in een salade. Komkommerkruid houdt van zon en voedzame grond en zaait zich rijkelijk uit.
- Blauwer wordt het bijna niet: de gentiaan is echt knalblauw. Er zijn verschillende soorten Gentiana, van kleine, vroegbloeiende rotsplantjes tot hogere exemplaren die juist laat in het jaar bloeien. De gentiaan gedijt in zon en halfschaduw en heeft een voorkeur voor niet te natte, goed waterdoorlatende grond, bijvoorbeeld een mengsel van grind, zand en aarde.
Het hele team van ons tuincentrum in Den Helder wenst je een fijne Hemelvaartsdag!