Natuurlijk vind je in ons tuincentrum in Den Helder op onze kerstshow nu weer de mooiste kerstbomen en kerstdecoraties, van kerstballen in de nieuwste kleuren tot stralende verlichting voor binnen en buiten. Maar met Kerstmis mag de enige échte kerstster niet onbreken: de Poinsettia.
De kerstster is een kamerplant en is er tegenwoordig niet alleen in klassiek wit of rood, maar in allerlei mooie tinten en kleurcombinaties. Van rood-wit gemarmerd, crèmekleurig, zalmroze tot zuurstokroze. Je hebt keuze uit grote en kleine exemplaren, en sommige kerststerren hebben we al voor je versierd met wat goud- of zilverkleurige glitters. En voor buiten – op de tuin- of balkontafel, in een mand of pot bij de voordeur, of gewoon tussen de vaste planten in de tuin – is de kerstroos (Helleborus) de komende maanden een echte blikvanger.
Bloeiende kerststerren
Eigenlijk zijn het niet de bloemen van de kerstster (Poinsettia) die de show stelen, maar de gekleurde schutbladeren. De echte bloempjes van dit lid van de familie wolfsmelk (Euphorbia) zijn licht geel-groen en vallen nauwelijks op. Wanneer je een kerstster goed verzorgt, kun je er makkelijk vier maanden lang van genieten. Zet de plant op een lichte plek in je woon- of eetkamer, maar niet in het volle zonlicht en niet op de tocht. De van oorsprong Mexicaanse plant houdt van warmte en een temperatuur van minstens 15 graden Celsius, maar zet hem niet boven de verwarming, want dan droogt hij uit. Houd de potgrond licht vochtig door om de twee dagen een beetje lauwwarm water te geven. Laat de plant geen ‘natte voeten’ krijgen. Verwen de kerstster een keer in de week met vloeibare kamerplantenvoeding.
Extra kerststerrentips
Het witte sap van de kerstster is giftig, dus zet hem op een plek waar huisdieren en kinderen niet bij kunnen.
Is het koud buiten wanneer je een kerstster in ons tuincentrum koopt? Laat er een oude krant omheen wikkelen of doe hem voorzichtig in een stevige, dikke boodschappentas en breng hem zo snel mogelijk naar de auto of naar huis, want de exotische kerstster kan absoluut niet tegen kou.
Kerstster binnen, kerstroos buiten
De kerstster wordt vaak verward met de kerstroos; de vaste tuinplant Helleborus. Al is dit wat ons betreft ook een ster. De kerstroos bloeit wit, donkerpaars, roze of meerkleurig met sierlijke spikkeltjes, met enkele of gevulde bloemen, en dat midden in de winter en maandenlang. De kerstroos is een sterke plant, die nauwelijks onderhoud nodig heeft. Bovendien heeft een Helleborus het hele jaar door (ook in de winter!) groen blad. Echt een aanwinst voor in je tuin én in een pot, bak of mand op je balkon- en terrastafel.
De meest bekende soorten zijn de Helleborus niger, die wit-roze bloeit, en de Helleborus orientalis, die auberginekleurige of wit-roze gespikkelde bloemen krijgt. De Helleborus foetidus wordt een beetje oneerbiedig stinkend nieskruid genoemd, omdat de klokvormige, geelgroene bloemen bij aanraking niet zo'n aangename geur verspreiden. Kerstrozen houden van een plek in de (half)schaduw en voedingsrijke en kalkachtige grond. In de tuin, in de volle grond, staat een kerstroos mooi in combinatie met de wintergroene bodembekkers maagdenpalm (Vinca) of kruipende klimop, en met winter- en vroegbloeiers, zoals sneeuwklokjes, wintercyclamen, onzelievevrouwebedstro (Galium of Asperula) en longkruid (Pulmonaria).
Cadeautips voor de feestdagen
De kerstster en kerstroos zijn ook mooi als cadeau voor de feestdagen. Datzelfde geldt voor een bos amarylissen, eventueel aangevuld met geurige, grijze eucalyptustakken. Of een amaryllis met een glanzende waxlaag om de bol. Houd deze site van ons tuincentrum in Den Helder in de gaten voor meer informatie en tips over de amaryllis, nóg zo'n 'kerstster'.