De Kerstster, ook bekend als Poinsettia, is Woonplant van de maand november.
Het verhaal van de Kerstster
De symboliek van de Kerstster is terug te voeren op het kerstverhaal. De ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar het kindje Jezus geboren was en waar de drie koningen naar op zoek waren. De vorm van de bloeiwijzen van de Kerstster lijken op sterren. Samen met het kaarslicht, de groene kerstboom en de rode of witte kleuren van de woonplant zijn de symbolische betekenissen met Kerstmis compleet.
Productie van de Kerstster
De Kerstster is afkomstig uit de vochtige subtropische berggebieden van Centraal-Amerika. Andere planten uit de Euphorbiaceae-familie kennen een veel groter verspreidingsgebied met 2.000 soorten. Het zijn compleet verschillende planten: er komen kruipende planten, struikvormen, bomen en zelfs cactusachtige soorten voor in deze familie.
Waar moet u op letten bij de aankoop van Kerstster?
- Verschijningsvorm. Bij de aankoop van de Kerstster is het vooral belangrijk te letten op de verschijningsvorm, potmaat, aantal bloemschermen en de rijpheid.
- Binnen of buiten? De gebruiksmogelijkheid; binnen of buiten is belangrijk om op te letten. De Kerstster als woonplant is een typisch seizoensproduct in november en december.
- Gezondheid. Het is belangrijk dat de plant vrij is van ziekten en plagen.
- Beschadigingen. Wanneer de bloeiwijzen of het blad beschadigd of onzuiver zijn, komt dit vaak door transport of opslag, vooral bij te lage temperaturen. De plant is zeer kougevoelig.
- Bladeren. Ook kan de plant geel of slap blad hebben door vochtgebrek.
- Vocht. Wanneer er te veel (condensatie)vocht tussen het blad of op de schermen komt kan Botrytis ontstaan.
- Bes- of knopval. Door gebrek aan licht kan bes- of knopval optreden.
- Witte vlieg. Controleer de planten ook op witte vlieg, die aan de onderkant van het blad kan zitten.
Kerstster-assortiment
Het assortiment is de laatste jaren flink uitgebreid. Er worden zelfs Kerststerren in de zomer aangeboden als tuinplant. De E. Princettia is hier bijzonder geschikt voor. Bij de Kerstster E. pulcherrima zijn de schutbladen het aantrekkelijkst en om die reden is deze woonplant populair in de kerstperiode. Er is een grote verscheidenheid aan kleuren, vormen en maten. Van mini tot stamplant en van hangplant tot struikvorm. De hoofdkleuren zijn rood en wit maar er is een sterke ontwikkeling naar tinten zoals lila, zalm, crème, tweekleurig.
Verzorgingstips van de kerstster
De Kerstster is een sterke bloeiende plant, maar gevoelig voor lage en wisselende temperaturen. De plant verlangt binnen een lichte, warme standplaats. Geef de Kerstster regelmatig water, bij voorkeur van onderaf, en zorg dat het gietwater niet te koud is. Te nat is eerder slecht dan goed. De plant vraagt om water als de bladeren iets slap worden. Om de woonplant lang mooi te houden is een keer per drie weken plantenvoeding gewenst.
Als een stengel van de Kerstster afbreekt kan er sap uitkomen, de zogenaamde wolfsmelk. Even handen wassen – klaar! (Niet in ogen wrijven).